Saatin Gelişimi

07-02-2021 02:00
Saatin Gelişimi

Saatin Gelişimi

İlk duvara asılabilen çalar saat Almanya da üretilmeye başladı. Özellikle manastırlarda daha çok kullanılıyordu. Daha sonra İngilizler saat üretimine başladılar ve sırasıyla masa saati kol saati yapılmaya başlandı. Farklı bilim adamları zaman ölçer fitil, astronomi saatleri gibi çeşitli fonksiyonlarda saat üretimi yapmaya başladılar.

Saatin ticarete dönüşmesi İsviçre’nin Cenevre şehrine Fransa’dan kaçan zanaatkarların gelmesiyle başlamıştır. Zamanla saatlere kadran ve el koruma camı eklendi. Amerika Boston da saat kulesi inşa edildi. Sarkacın salınım hareketine göre yapılan saatler başka bir bilim adamı tarafından sarkacın kontrollü hareketiyle sağlandığı sisteme dönüştürüldü. Denge yayı kullanıldı. Zamanla excapement parçası saatlerde icat edildi.

Sırasıyla saatlerde, sarkaç süspansiyonu, yelkovanın şimdiki hali, silindir maşası, merkez saniye sistemi, pin palet maşası icat edildi ve çeşitli taşlarla süslenmiş (yakut, safir, elmas) saatler yapıldı.

Elektrik saati icadı da yapılmıştı. İngilizler zaman ve saat bilimi anlamına gelen horoloji dergisi diye bir dergi bastı ve dernek kurdu. Tarihin en eski saat dergisi ilan edildi. İngiltere standart zaman dilimini başlattı. Yine bu gelişmelerden sonra sırasıyla ilk darbeli saat geliştirildi. Saat, savaşlarda kullanılan kronometreli saatler, ilerleyen zamanlarda senkron motorlu saatler ve Atom saati icadıyla tarihsel gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış oldu.

Saatin insanlar için fonksiyonel ve estetik olarak kıymetlenmesi, İsviçre-Cenevre de el yapımı ve birden farklı özellik taşımasıyla değerlenen saatlerin üretilmesiyle başlamıştır. Erkek ve kadın kol saatleri vazgeçilmeyen aksesuara dönüşmüş saat sektörü dünya ticaretinde önemli bir yer kazanmıştır. Farklı ülkelerde farklı saat markaları zamanla üretimde yapsa saatin dünya endüstrisine girişi İsviçre markalarıyla olmuştur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.